středa 28. srpna 2013

Držák v2.0

Je to již více než rok, kdy jsem psal o držáku, který používám na malování figurek, sculpting.... Přeci jen mi to nedalo a přemýšlel jsem nad tím, zda by ho nešlo ještě nějak vylepšit. Zejména konstrukčně... Zní to sice nadneseně, protože se jednalo o kus špalíku a dva ohnuté dráty, ale přeci jen. Navíc ne každý má vhodný drát. Takže jsem si řekl, jak by bylo možné se zbavit právě toho drátu, ale přitom konstrukčně zajistit, abychom se během malování figurky nechtěně nedotkli. 

Po určitých pokusech jsem zjistil, že ještě lepší možnost než dráty na opření prstů, je vydlabání drážky, jejíž horní okraj je cca jeden centimetr pod horním okrajem. Díky tomu se držák s figurkou z ruky nevysmekne a dá se jím zcela volně otáčet a figurku tak malovat takřka ze všech stran - pokud si uřízneme krátký špalík o průměru cca dva centimetry, na který dáme figurku a tento celek pak na držák, tak ze všech stran.  Na první fotografii jsou vidět tyto držáky jak s přidělanou figurkou (na pinu a zafixována lepící plastickou gumou).

Poznámka: Drážku je možné vydlabat i doma za stolem, ale protože je k tomu potřeba ostrý nástroj jako je dláto, raději někoho poproste o pomoc, pokud nemáte vlastní dílnu.






One year ago I posted an arcticle about holding miniature and/or something what you sculpt. I kept thinking about it because there was too many parts you 'must have' - two wires and one block of wood. But if you make one rabbet all around it (about one centimeter below the upper side) you need no wire. Painting miniature is then even much more easy and it just depends on your wrist... You can make the rabbet even at home but if so, be very careful because you are gonna work with sharp tools such as chisel. It is better to ask someone to help you with it. To keep miniature on place without moving I pinned it and thanks to an adhesive rubber fixed it on place.

Žádné komentáře:

Okomentovat